Rövid tanácsok ingatlan bérleti szerződésekhez (bérlői szemszögből)

Vas Eszter – 2020. jún 29.

Ingatlan bérleti szerződés csak írásban jöhet létre érvényesen, amibe az e-mail nem tartozik bele (az írásbeliségről bővebben itt). Ez azért nagyon lényeges, mert egészen addig, míg nincs írásbeli megállapodás, nincs is szerződés. Hiába tehát az e-mail, vagy a kézfogás, a szándékától bármelyik fél elállhat gyakorlatilag következmény nélkül addig, amíg nincs a megfelelő alakisággal rendelkező szerződés a kezünkben.

Minden részletkérdés döntő jelentőségű lehet. Vagyis nem csak az árban és az időtartamban érdemes megállapodni a kapcsolatfelvétel elején, hanem minden részletkérdésről is, amire a bérleti szerződés ki fog térni. Egy bérleti jogviszony általában tartós jellegű, ezért érdemes olyan partnert keresni, akivel a bérlő-bérbeadó szerepkört illetően hasonlóak az elképzelések. Ugyan a bérleti jogviszony alatti jogokat és kötelezettségeket a jogszabályok és a kialakult joggyakorlat is meghatározza, nem jó döntés, ha egy olyan személynek/szervezetnek vagyunk kiszolgáltatva, aki eleve nem mutat hajlandóságot arra, hogy jogszabályi kötelezettségeinek (pl. karbantartás) eleget tegyen. Persze ott van a bírói út, amit igénybe vehetünk jogaink érvényesítéséhez, de ha már előre látható, hogy nagy eséllyel szükség lesz rá, akkor inkább engedjük el a dolgot. Egyszerűen nem éri meg egy kazánjavítás miatt évekig pereskedni.

Amíg írásbeli szerződés nincs a kezünkben, addig semmilyen beszerzést ne indítsunk el. Mondanom sem kell, ez azért nagyon lényeges, mert ha érvényes szerződés nélkül költségekbe verjük magunkat, akkor azt nagyon nehéz lesz behajtani – ha egyáltalán be lehet – a másik félen.

A fentieken kívül természetesen még számos kérdés van, amire a bérleti jogviszony létrehozásakor hangsúlyt kell fektetni, de ha legalább ezekre figyelünk, nagy meglepetés már nem érhet.